Veelgestelde vragen | Schulden oplossen | SBN (2024)

Over de schulden

Verloopt uw moratorium binnen een maand, dan raden wij u aan een schuldenlijst in te dienen met alleen de gerechtelijke schulden. Dit zijn schulden waarover de rechter een uitspraak heeft gedaan. Als u daarbij een download vanuit Schuldenwijzer toevoegt, kunnen wij deze schuldenlijst versneld behandelen en de deurwaarders snel uitbetalen. Dat kan als volgt.

  1. Log met uw DigiD in op schuldenwijzer.nl;
  2. Via het tabblad “Mijn toeslagen schulden” kunt een overzicht van de gerechtelijke schulden downloaden;
  3. Log in op het loket private schulden en maak een schuldenlijst aan.
  4. Bij stap 2 “Schuld toevoegen” kiest u voor optie 4: gerechtelijke schulden bij gerechtsdeurwaarders.
  5. Voeg uw PDF toe aan deze stap.
  6. Stuur uw schuldenlijst in.

Heeft u nog andere schulden? Vul deze dan op een aparte schuldenlijst in. Deze worden op de normale manier afgehandeld.

Ga naar schuldenwijzer.nl en download uw overzicht van gerechtelijke schulden. Deze kunt u uploaden in het loket private schulden op www.SBN.nl. Deze schulden handelen wij dan met spoed af. Informeer ook uw deurwaarder dat u de schulden hebt ingediend.

  • Log met uw DigiD in op schuldenwijzer.nl;
  • Via het tabblad “Mijn toeslagen schulden” kunt een overzicht van de gerechtelijke schulden downloaden;
  • Log in op het loket private schulden maak een schuldenlijst aan.
  • Bij stap 2 “Schuld toevoegen” kiest u voor optie 4: gerechtelijke schulden bij gerechtsdeurwaarders.
  • Voeg uw PDF toe aan deze stap.
  • Stuur uw schuldenlijst in.

Veel ouders hebben publieke, private en informele schulden. Dit zijn de verschillen.

Publieke schulden:
Dit zijn bedragen die u nog moet betalen aan overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst, gemeenten, waterschappen, UWV, CAK, DUO, CJIB en de Sociale Verzekeringsbank.


Private schulden:
Private schulden zijn bedragen die u nog moet betalen aan organisaties die niet bij de overheid horen. Dat kan de NS, uw energiebedrijf, uw woningbouwcorporatie of een webwinkel zijn. Bedragen die u nog moet betalen aan officiële instanties of organisaties, noemen we formele schulden.

Informele schulden:
Dit is geleend geld van familie en vrienden. Als de lening is vastgelegd bij een notaris is het een formele schuld.

Wij betalen de schulden af die in de periode tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 zijn ontstaan en opeisbaar zijn geworden. Dat kunnen onbetaalde rekeningen of gemiste betalingen uit die periode zijn. Maar ook de kosten voor het niet betalen, zoals de wettelijke rente en de incassokosten.

De volgende bedragen kunt u aan ons doorgeven:

  • Een nog niet betaalde rekening van een schuldeiser, incassobureau of gerechtsdeurwaarder.
  • Een betalingsachterstand bij een financiële instelling zoals een bank of verzekeraar.
  • Een lening bij familie of vrienden met een notariële akte of een vonnis.
  • Een nog te betalen bedrag voor alimentatie.

Voorbeelden:

  • Als u een aantal maanden uw huur niet kon betalen;
  • Als u uw energierekening niet kon betalen;
  • Als u het maandbedrag voor rente en aflossing van uw hypotheek niet kon betalen.

Ja, dit maakt uit. Alleen betalingsachterstanden en schulden die in de periode tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 zijn ontstaan en opeisbaar zijn geworden, en voldoen aan de criteria, betalen we af.

Toeslagen kunt u sinds 1 januari 2006 krijgen. Daarom kunt u schulden die vóór die datum zijn ontstaan, niet indienen.

Wij betalen de schulden af die zijn ontstaan tot 1 juni 2021. Dat is bepaald in deWet hersteloperatie toeslagen. Die einddatum is anders dan bij de schulden die u bij de overheid heeft. Daar is de einddatum 1 januari 2021. De einddatum voor de schulden die u niet bij de overheid heeft, is 1 juni 2021.

Het private schulden loket is er alleen voor de betalingsachterstanden en daarmee samenhangende bijkomende kosten. Die moeten 'opeisbaar' zijn tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021. Leningen en kredieten die na 31 mei 2021 opeisbaar worden, vallen hier niet onder. U bent zelf verantwoordelijk voor het afbetalen en aflossen van deze leningen.

Nee, informele schulden kunt u niet indienen. U kunt betalingsachterstanden voor een schuld bij familie of vrienden wel indienen, als u de informele lening heeft vastgelegd in een notariële akte of een vonnis die is opgesteld voor 1 juni 2021. Dan is het een formele lening.
De hoofdsom van een lening betalen we alleen af, als deze al afgelost had moeten zijn. De lening is dan zijn geheel opeisbaar geworden.

Nee, informele schulden (zoals een lening bij familie of vrienden) worden niet afbetaald. Behalve als ze zijn vastgelegd in een notariële akte of een vonnis. Die is opgesteld op het moment van het aangaan van de schuld. Dan is het een formele schuld. In die gevallen worden betalingsachterstanden (rente en aflossingen) op deze leningen afbetaald. Maar alleen als ze opeisbaar zijn tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021.

De hoofdsom van een lening betalen we alleen af, als deze al afgelost had moeten zijn. De lening is dan in zijn geheel opeisbaar geworden.

Nee, dit zijn publieke schulden (bij de overheid). Deze schulden worden – als ze voldoen aan de criteria – kwijtgescholden voor gedupeerde ouders. Ouders hoeven hiervoor niets te ondernemen. De criteria zijn te vinden op de volgende webpagina: Publieke schulden kwijtschelden - Toeslagen Herstel (belastingdienst.nl)

De schulden bij publieke organisaties – de overheid – handelt SBN niet af. Bij het private schulden loket kunt u alleen schulden bij organisaties die niet bij de overheid horen, indienen. U kunt informatie over publieke schulden vinden op de website van Toeslagen Herstel. Of u belt met het serviceteam UHT of uw PZB-er.

Ja, dat kan als de achterstand is ontstaan voor 1 juni 2021. Alimentatie is geld dat u betaalt aan een ex-partner. Het is een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud van uw ex-partner en/of kinderen. Loopt u achter met het betalen van de partner- of kinderalimentatie? Dan is dat een alimentatie achterstand.U kunt het bedrag van de achterstand dan indienen bij het loket private schulden. U moet wel kunnen aantonen dat u een achterstand heeft.

Als u achterloopt met het betalen van de alimentatie aan uw ex-partner of kind en het LBIO heeft de inning overgenomen, dan brengt het LBIO u opslagkosten in rekening. Als gedupeerde of toeslagpartner worden betalingsachterstanden bij het LBIO tot 1 januari 2021 kwijtgescholden. Schulden bij het LBIO vallen namelijk onder het besluit publieke schulden.

Als u de opslagkosten niet hebt kunnen betalen, dan kunt u die indienen bij het loket private schulden van SBN.

U kunt alleen gebruik maken van de schuldenregeling via het private schulden loket, als u aangemerkt bent als gedupeerde ouder of gedupeerde toeslagpartner. Wij betalen alleen schulden af die voldoen aan de criteria.

Ja, schulden – als ze in deWet hersteloperatie toeslagen staan - aan buitenlandse (publiekrechtelijke en privaatrechtelijke) rechtspersonen lossen we af. U kunt deze schulden vermelden op uw schuldenlijst.

Als u een geldlening bent aangegaan – bijvoorbeeld om een auto te kopen – en die in termijnen terugbetaalt, dan zien we dat niet als een schuld. Dit zien wij als een lening om in uw levensonderhoud te voorzien.

Loopt u achter met betalingen, en zijn de kosten opgelopen, dan gaan we die voor u afbetalen. Voor de termijnen vanaf 1 juni 2021 blijft u zelf verantwoordelijk. Het is van belang dat u uw gewone maandelijkse betalingen voldoet.

Alleen schulden die zijn ontstaan in de periode tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 worden afbetaald. Als u een lening al afbetaald hebt, dan heeft u geen openstaande schulden meer. We betalen deze schulden niet af.

De hoofdsom van een lening betalen we alleen af als deze al afgelost had moeten zijn. De lening is dan zijn geheel opeisbaar geworden.

De vergoeding voor openstaand krediet dat is afgesloten vanwege schulden in de KOT-affaire kunt u betalen met het bedrag dat u ter compensatie heeft ontvangen van de UHT.

Bij de algehele beoordeling bepaalt de UHT de compensatie. Die bestaat uit 4 onderdelen:

  1. Onterechte terugvordering van Kinderopvangtoeslag
  2. Materiële vergoeding
  3. Immateriële vergoeding
  4. Bijkomende kosten

Alle onterechte terugvorderingen van KOT worden aan de gedupeerde vergoed. Vanuit deze vergoeding kunt u de hoofdsommen van afgesloten leningen (informeel, formeel en openstaande kredieten) aflossen.

Nee. Al betaalde schulden die u hebt betaald met uw ontvangen compensatie, kunt u indienen via het aparte loket van het Loket al betaalde schulden.

U mag zakelijke en privé schulden opvoeren. We vragen u aan te geven welke schulden zakelijk zijn omdat die onder de de-minimisregeling vallen. Door deze regeling is er een maximumbedrag dat uw onderneming mag ontvangen aan (staats)steun. Dit is een Europese wet. Het oplossen van uw zakelijke schulden valt hieronder.

Ja, bij de vergoeding van de zakelijke schulden bent u gebonden aan de de-minimisregeling. Door deze regeling is er een maximumbedrag dat uw onderneming mag ontvangen aan (staats)steun. Dit is een Europese wet. Het oplossen van uw zakelijke schulden valt hieronder. Op deze pagina is meer informatie en de verklaring te vinden Verklaring De-minimissteun (rvo.nl).

Over uw einddatum

Wanneer u uw schulden na uw einddatum indient, dan kan SBN uw schulden niet in behandeling nemen. U krijgt hier een brief over. Zijn er bijzondere omstandigheden waarom u uw schulden niet op tijd kon indienen? U kunt uw situatie toelichten in uw reactie op deze brief.

Loket Private Schulden is niet dicht. Na uw einddatum kunt u nog schulden indienen, maar SBN kan uw schulden dan niet in behandeling nemen. U krijgt hier een brief over.

Schulden die zijn ontstaan na 1 juni 2021, kan SBN niet voor u oplossen. De gemeente kan u helpen om samen te werken aan een toekomst zonder schulden. Dit wordt schuldhulpverlening genoemd. Neem voor hulp contact op met uw eigen gemeente.

Over wie schulden kunnen indienen

Nee, dit is niet mogelijk. Alleen erkend gedupeerde ouders, toeslagpartners en erkend gedupeerde ex-toeslagpartners kunnen (los van elkaar) de schulden indienen bij het loket.

Als u bij de eerste toets nog niet erkend bent als gedupeerde, dan kunt u (nog) geen schulden indienen bij het loket. U kunt uw schulden indienen bij het loket als u aangemerkt bent als gedupeerde ouder, toeslagpartner van een gedupeerde ouder of als erkend gedupeerde ex-toeslagpartner.

Nee, dat kan niet op hetzelfde moment. Uw toeslagpartner moet apart zijn of haar schulden indienen.

U bent dan een ex-toeslagpartner. Als uw ex-partner een erkend gedupeerde is, kunt u zich aanmelden bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Bent u erkend als gedupeerde? Dan kunt u uw schulden indienen.

U bent ex-toeslagpartner als een van deze situaties voor u geldt:

  1. U was toeslagpartner (van een erkend gedupeerde partner) en hebt niet eerder geld ontvangen ter compensatie.
  2. U was toeslagpartner en u bent uit elkaar gegaan voordat uw ex-partner (de erkend gedupeerde) geld ter compensatie kreeg. De uitbetalingsdatum van het compensatiebedrag is dan bepalend voor UHT.
  3. U was toeslagpartner in de periode tussen 1 januari 2006 en 31 mei 2021 en u vroeg toen de kinderopvangtoeslag aan voor uw (pleeg)kinderen.
    OF:
    U was toeslagpartner op het moment dat wij de beschikking stuurden waarin stond dat u geen recht (meer) had op kinderopvangtoeslag of de toeslag moest terugbetalen. Én u was daarna nog minimaal 1 jaar toeslagpartner.

Nee, uw nieuwe (toeslag)partner kan geen schulden indienen als u de ex-toeslagpartner bent van een gedupeerde (uw ex-partner).

Dat kan als de schulden op uw naam staan en niet eerder afbetaald zijn.

Als het UHT uw partner beschouwt als toeslagpartner, dan heeft u hierover informatie ontvangen. In dat geval kan uw partner de schulden indienen. Is uw partner niet aangemerkt als toeslagpartner? Dan kan hij of zij de schulden niet indienen.

Volgt u een Wsnp- of een Msnp-traject, dan kunt ugeengebruikmaken van het loket private schulden.

Hebt u een schuldregeling afgesproken zoals een Wsnp-traject (Wet schuldsanering natuurlijke personen) of Msnp-traject (Minnelijke schuldsanering natuurlijke personen)? Dan kan uw bewindvoerder (bij Wsnp) of schuldhulpverlener (bij Msnp) een lijst (verificatielijst) van uw schulden indienen bij het Wsnp en Msnp loket. Uw bewindvoerder of schuldhulpverlener weet waar hij deze lijst naartoe moet sturen.

Zie voor meer informatie: https://herstel.toeslagen.nl/verder-zonder-schulden/schulden-in-een-wsnp-en-msnp-traject-worden-afbetaald/

De Msnp (Minnelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen) is een traject voor schuldhulpverlening. Dit schuldhulpverleningstraject loopt in de meeste gevallen via een schuldhulpverlener van uw gemeente. De minnelijke schuldregeling is een buitenrechtelijke schuldhulpverlening. Dit betekent dat de schuldenaar vrijwillig deelneemt aan dit traject. Maar ook de schuldeiser gaat vrijwillig akkoord met het traject.

De Wsnp (Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen) is een wettelijke regeling voor het saneren (opheffen) van schulden. Die regeling is er voor personen die niet in staat zijn om hun schulden op eigen kracht af te betalen. Ze krijgen de mogelijkheid om hun schulden binnen een periode van 3 tot 5 jaar te saneren. U moet eerst een schuldhulpverleningstraject (Msnp) gevolgd hebben, voordat u met een Wsnp-traject kan starten. Een verzoek voor een Wsnp-traject kunt alleen doen als het u niet lukt om in het Msnp-traject een regeling met uw schuldeisers te treffen.

U kunt uw aanvraag indienen bij SBN (Sociale Banken Nederland). Hoe dat moet kunt u vinden op https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-samen-herstellen/schulden/kostenvergoeding-voor-bewindvoerders/

Ook een ex-partner kan gedupeerde van de kinderopvangtoeslag zijn. Hoe de ex-partner regeling er precies uit komt te zien, is nog onbekend. Toeslagen moet deze regeling eerst afstemmen. Kijk voor meer informatie Ook een ex-partner kan gedupeerd zijn - Toeslagen Herstel (belastingdienst.nl).

Over het indienen van mijn schuldenlijst

U kunt uw schuldenlijst ook per post indienen. Let er wel op dat dit het proces kan vertragen. Download het formulier hier, vul het volledig in en stuur zoveel mogelijk informatie mee. U kunt het formulier opsturen naar Postbus 566, 5000 AN Tilburg.

U kunt geen schulden toevoegen aan een schuldenlijst die al is verzonden. Wel kunt u een nieuwe schuldenlijst invullen. Daarop zet u dan alleen de schuld die u nog niet eerder op uw lijst heeft gezet. Deze nemen we dan ook voor u in behandeling.

Niet elke schuldenlijst kost evenveel tijd. We streven ernaar om u binnen 3 maanden ons besluit te sturen. Dat is gerekend vanaf het moment dat u de schuldenlijst bij ons heeft ingediend.

U kunt uw schulden tot een bepaalde datum indienen. Vanaf dat vaststaat dat u gedupeerd bent, heeft u hier 6 maanden de tijd voor.

U kunt misschien een familielid of kennis vragen om u te helpen. U kunt ook contact opnemen met uw gemeente. Via uw gemeente zijn er hulpverleners beschikbaar die u kunnen helpen om uw schulden in te dienen bij het loket. Heeft u tijdens het invullen een vraag over de informatie die u moet invullen, dan kunt u ook contact opnemen met het service center van SBN via telefoonnummer 088 1410560.

Ja, uw gemeente kan u hierbij helpen. Maar ook met zaken als bijvoorbeeld werk, gezondheid of uw gezin. U bepaalt zelf of en welke hulp u wilt van de gemeente. Het is niet verplicht. De gemeente is er ook voor u als u in het verleden al eens hulp hebt gezocht.

Wilt u zich aanmelden? Of hebt u vragen? Neem dan contact op met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag, op telefoonnummer 0800 - 2 358 358 (gratis). Zij kunnen u ook doorverwijzen naar de juiste contactpersoon bij uw gemeente.

Ja, u kunt iemand machtigen om zaken te regelen met de Belastingdienst. De 'gemachtigde' praat dan namens u met de Belastingdienst. En reageert op brieven en andere communicatie. U kunt iedereen machtigen, zoals een familielid, vriend of buurman. Maar het mag ook iemand zijn waarmee u een zakelijke relatie hebt, zoals een accountant of advocaat. Meer informatie hierover kunt u vinden op https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/iemand-machtigen/

Ja, het is mogelijk om tussendoor op te slaan en later verder te gaan.

Ja, u ontvangt een bevestiging per mail nadat u uw schuldenlijst heeft ingediend. U moet uw schuldenlijst wel zelf downloaden. Die sturen we niet toe.

Als u de schulden die bij u bekend zijn op uw schuldenlijst heeft ingevuld, kunt u uw lijst versturen. Wij nemen contact op met de schuldeisers die op uw lijst staan. Als schuldeisers aangeven dat er meer of andere schulden zijn, dan nemen wij deze mee in onze beoordeling.

Bent u een schuld en/of schuldeiser vergeten? Dan kunt u tot 1 januari 2024 een nieuwe schuldenlijst indienen.

U kunt het meest recente bedrag invullen dat u kunt terugvinden in uw gegevens. Nadat u uw schuldenlijst heeft ingediend, zullen we alle schuldeisers op uw lijst benaderen om de juiste gegevens van uw schuld op te vragen.

Als het bedrag dat de schuldeiser aan SBN opgeeft erg afwijkt van wat u heeft doorgegeven, vraagt SBN de specificatie op bij de schuldeiser. Bij twijfel neemt SBN met u contact op om dit met u te bespreken.

U kunt inloggen met uw DigiD in het loket private schulden op www.loketprivateschulden.nl als u de stappen doorloopt kunt u bij stap 2 “schuld toevoegen” kiezen voor de optie “Gerechtelijke schuld bij gerechtsdeurwaarders”. In die stap kunt u de pdf uploaden en alle gerechtelijke schulden in een keer indienen.

Ja u kunt zo veel schulden toevoegen als u heeft. Mocht achteraf toch blijken dat u een schuld vergeten bent dan kunt u een nieuwe schuldenlijst aanmaken.

Ja, als gedupeerde in de toeslagenaffaire kunt u gratis rechtsbijstand van een advocaat krijgen. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

De advocaat kan u helpen bij bijvoorbeeld:

  • het verzamelen en beoordelen van de bewijsstukken. Die heeft u nodig bij het indienen van de private schulden op uw schuldenlijst;
  • het geven van juridisch advies. Wanneer u het niet eens bent met de voorlopige beslissing over het wel of niet afbetalen van uw schulden;
  • het opstellen van een bezwaarschrift. Dat heeft u nodig wanneer u het niet eens bent met beslissing (beschikking) over de bedragen die wij wel of niet gaan betalen aan de schuldeisers.

Wilt u hulp (rechtsbijstand) van een advocaat? Meld u dan aan op de website van de Raad voor Rechtsbijstand: Kinderopvangtoeslag - Rechtsbijstand. De persoon die uw zaak behandelt bij de Belastingdienst, kan u hierbij helpen.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag, op telefoonnummer 0800 - 2 358 358 (gratis). Zij kunnen u verder helpen.

Over het bewijzen van mijn schulden

Ja, als het gaat om een formele schuld. Wij zullen bij de schuldeiser nagaan of de schuld openstaat en aan de criteria voldoet. We moeten de schuld wel kunnen terugvinden bij de schuldeiser.

Ja, als het gaat om een formele schuld. Wij zullen bij de schuldeiser nagaan of de schuld openstaat en wat de datum van het ontstaan van de schuld is. Wij toetsen of de schuld aan de criteria voldoet. En kijken ook of de schuld ontstaan is in de periode tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021.

Wij vragen u om zoveel mogelijk gegevens en bewijs van de schuld mee te leveren. Dit zorgt voor een snellere afhandeling. U kunt gewoon indienen, ook als u niet alle gegevens hebt. Wij zullen bij de schuldeiser nagaan of de schuld openstaat en aan de criteria voldoet. Als u weinig gegevens hebt over een schuld, dan kan de afhandeling langer duren.

Als u een mobiele telefoon heeft kunt u deze website ook openen op uw telefoon. U kunt dan de documenten fotograferen en toevoegen. Als u dit niet lukt, vraag dan ondersteuning bij uw gemeente. Of stuur uw schuldenformulier op papier op. Download hier het formulier en stuur dat samen met een kopie van de stukken naar Postbus 566, 5000 AN Tilburg.

U kunt het meest recente bedrag invullen dat u kunt terugvinden in uw gegevens. U hoeft zelf geen contact op te nemen met uw schuldeisers om dit na te vragen. We zullen alle schuldeisers die op uw schuldenlijst staan benaderen. Dan vragen we de exacte gegevens van uw schuld op.

U vult dan in waar volgens u de schuld ligt. SBN zoekt dan uit of de schuld inderdaad bij de betreffende incassobureau of deurwaarder bekend is. Dan is het wel nodig dat u in ieder geval de naam van één van deze partijen invult. Anders kunnen we dit niet voor u uitzoeken.

Een manier om uit te zoeken van wie de schuld afkomt, is door op uw bankafschriften te kijken waar u een betaling aan heeft gedaan.

Het overzicht van schuldenwijzer bevat alle openstaande gerechtelijke schulden in 1 overzicht en is digitaal ondertekend. Hierdoor kan SBN de gerechtelijke schulden versneld afbetalen. Gerechtelijke schulden zijn schulden waarover de rechter een uitspraak heeft gedaan.

Zonder deze download en digitale handtekening worden de schulden op de normale manier afgehandeld en dat betekent dat het langer duurt voordat alle schuldeisers hebben gereageerd en SBN kan uitbetalen. Zorg dus dat u geen wijzigingen aanbrengt in de PDF die u heeft gedownload, dan vervalt de digitale handtekening namelijk.

Alimentatie is vastgelegd in een officiële overeenkomst, zoals een echtscheidingsconvenant of ouderplan. Stuur hiervan in ieder geval een kopie mee.

U kunt daarnaast de betalingsachterstand aantonen door een kopie van de aangiftes voor de inkomstenbelasting over die periode mee te sturen. Partneralimentatie is namelijk fiscaal aftrekbaar (voor uw ex-partner) of is fiscaal inkomen (voor u). Daarom is dit terug te vinden in uw aangifte voor de inkomstenbelasting.

Over de behandeling van mijn schuldenlijst

We streven ernaar om uw schuldenlijst zo snel mogelijk in behandeling te nemen. We toetsen daarna of alle schulden binnen deWet hersteloperatie toeslagenvallen. Vervolgens gaan wij uw schulden opvragen bij uw schuldeisers en vergelijken we de bedragen met elkaar.

We proberen alle schuldenlijsten zo snel mogelijk op te pakken. Door het grote aantal aanvragen lukt het ons niet altijd om alle schuldenlijsten binnen 3 maanden af te handelen. Daarbij geven we voorrang aan de schuldenlijsten van gedupeerden waarbij het moratorium is afgelopen of bijna afloopt. Het kan dus zijn dat uw schuldenlijst wat langer blijft liggen omdat uw moratoriumdatum verder in de toekomst ligt. De doorlooptijd kan dan 3 tot 6 maanden zijn.

Hebt u van ons een bevestiging ontvangen dat wij uw schuldenlijst hebben ontvangen? Dan kunt u ervan uitgaan dat wij uw schuldenlijst in behandeling hebben genomen. U hoeft ons hiervoor niet te bellen.

Dossiers van gedupeerden waarbij het moratorium afgelopen is, nemen we met voorrang in behandeling. Waarschijnlijk werken we op dit moment aan uw schuldenlijst.

Na het aflopen van de pauzeknop geldt er geen pauze meer voor uw schulden. Als schuldeisers u dan weer benaderen, kunt u aangeven dat uw schuldenlijst bij ons in behandeling is. Schulden na 1 juni 2021 moet u weer zelf betalen.

Hebt u van ons een bevestiging ontvangen dat wij uw schuldenlijst hebben ontvangen? Dan kunt u ervan uitgaan dat wij uw schuldenlijst in behandeling hebben genomen. U hoeft ons hiervoor niet te bellen.

We streven ernaar om u binnen 3 tot 6 maanden na het indienen van uw schuldenlijst op de hoogte te brengen. U ontvangt van ons een brief. Daarin staat welke schulden wij wel en niet gaan betalen.

We behandelen de schuldenlijsten van wie het moratorium is afgelopen of bijna afloopt als eerste. Daardoor kan het zijn dat de afhandeling van uw dossier en de brief langer op zich laat wachten. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Maximaal 2 weken nadat u de brief met ons definitieve besluit hebt ontvangen, betalen we de schuldeisers. In die brief staan de bedragen die wij gaan betalen.

Ja, u ontvangt een beschikking. Daarin staat vermeld welke schulden we wel, voor een deel of niet zullen afbetalen.

Dat kan alleen als blijkt dat deWet hersteloperatie toeslagen niet goed is uitgevoerd. U kunt hiertegen in bezwaar gaan. Dat doet u bij UHT, de informatie vindt u op uw beschikking. Die beschikking ontvangt u van SBN. Daarin staat welke schulden van uw schuldenlijst we wel en niet betalen.

We behandelen de gerechtelijke schulden met voorrang. De afhandeling daarvan gaat dus ook sneller dan de afhandeling van uw overige schulden.

Het overzicht van schuldenwijzer.nl bevat schulden waarvoor beslag kan worden gelegd. Deze schulden behandelen wij met voorrang om beslaglegging te voorkomen. De overige ingediende schulden handelen wij in een aparte beschikking af.

Het kan zijn dat u twee of zelfs meerdere beschikkingen van ons krijgt. Gerechtelijke schulden waarbij beslag kan worden gelegd op uw inkomen of auto handelen wij bijvoorbeeld met voorrang af. Deze beschikken wij dus zo snel mogelijk. Uw overige ingediende schulden nemen wij mee in ons normale proces. Die beschikking ontvangt u 6 maanden na het indienen van uw schuldenlijst.

Het kan voorkomen dat een schuldeiser niet binnen de gestelde termijn reageert. Om te zorgen dat de afhandeling van uw geheleschuldenlijst geen vertraging oploopt nemen we deze schuld dan niet mee. Mocht de schuldeiser binnen twee maanden na het verlopen van de termijn toch nog reageren dan krijgt u voor deze schuld een herziene beschikking.

U kunt bezwaar maken tegen onze beslissing. Dat kunt u doen als u van ons de brief – de beschikking - heeft ontvangen. Hierin staat welke bedragen wij wel, voor een deel of niet gaan betalen aan de schuldeisers.

Wilt u bezwaar maken? Dan moet u dat doen binnen zes weken nadat u de brief van ons heeft ontvangen. In uw bezwaarschrift moet uw naam, burgerservicenummer (BSN), adres en telefoonnummer staan.

Geef ook het volgende aan:

  • dat u bezwaar maakt;
  • waar u het niet mee eens bent;
  • waarom u het daar niet mee eens bent.

Vergeet niet om de datum, uw handtekening en het kenmerk van de brief die u heeft ontvangen, mee te sturen. Hebt u bewijsstukken? Stuur de kopieën hiervan mee. Bewaar de originele bewijsstukken zelf. Maak ook een kopie van uw bezwaar voor uzelf.

Stuur uw bezwaar binnen zes weken naar:

Kinderopvangtoeslag – Private Schulden

Postbus 1599

3500 BN UTRECHT

Wilt u hulp bij het indienen van uw bezwaarschrift? U kunt een gratis advocaat krijgen als gedupeerde. U hoeft ook geen eigen bijdrage te betalen. U kunt zich aanmelden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand: Kinderopvangtoeslag - Rechtsbijstand.

Zie ook: Ik wil hulp van een advocaat.

Heeft u een klacht? Dan kunt u deze indienen via

het klachtenformulier van SBN.

We proberen alle schuldenlijsten zo snel mogelijk op te pakken. Door het grote aantal aanvragen lukt het ons niet altijd om alle schuldenlijsten binnen 3 maanden af te handelen. Daarbij geven we voorrang aan de schuldenlijsten van gedupeerden waarbij het moratorium is afgelopen of bijna afloopt. Het kan dus zijn dat uw schuldenlijst wat langer blijft liggen omdat uw moratoriumdatum verder in de toekomst ligt. De doorlooptijd kan dan tot 6 maanden zijn.

Volgens deWet hersteloperatie toeslagenis de afhandeltijd zes maanden. Als wij die zes maanden niet halen ontvangt u van ons een brief om die termijn met nog eens zes maanden te verlengen.

Heeft u een klacht? Dan kunt u deze indienen viahet klachtenformulier van SBN.

Over de toegang tot het loket

U kunt alleen zelf inloggen via DigiD. Verder kan niemand uw dossier inzien. Behalve de kredietbankmedewerkers die met uw dossier aan de slag gaan.

Het service center van SBN kan alleen de status van uw dossier zien. De medewerkers zien dan waar het dossier in het proces is. En of het nog binnen de afhandelingsperiode van 6 maanden valt.

Uw schuldeisers hebben geen toegang tot het loket. De kredietbanken gaan aan de slag met uw ingediende schuldenlijst. De medewerker van een kredietbank neemt contact op met de schuldeisers. Wanneer wij onvoldoende informatie hebben over de schuldeiser, nemen wij nog contact met u op.

Over mijn toekomst zonder schulden

Uw bewindvoerder moet u daarvan op de hoogte stellen. U kunt dit navragen bij uw bewindvoerder.

Ja. U moet uw betalingsregeling blijven nakomen. Betalingsachterstanden tot 1 juni 2021 worden afgelost. Betalingen (en nieuwe achterstanden) vanaf 1 juni 2021 moet u zelf betalen. Uw maandelijkse betalingen en betalingsafspraken moet u gewoon blijven betalen.

Dit is afhankelijk van uw situatie. Als u alleen schulden had bij de zorgverzekering tot 1 juni 2021 en in uw beschikking staat dat deze schulden zijn afgelost, dan kunt u zich weer aanvullend verzekeren. Heeft u schulden die vanaf 1 juni 2021 zijn ontstaan? Dan zult u deze eerst moeten betalen. Of hiervoor een betalingsregeling treffen. U kunt een aanvullende verzekering krijgen als u de openstaande bedragen heeft betaald. U ontvangt hier van uw zorgverzekeraar een brief over.

Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Wij hebben zelf geen inzicht in de BKR-registraties. We vragen wel aan de schuldeisers om de eventuele negatieve BKR-registratie op te lossen.

Nadat een aanpassing van de registratie is doorgegeven, duurt het één dag voordat de registratie is verwijderd.

Bij BKR staan alle kredieten en financiële overeenkomsten van alle Nederlanders geregistreerd. Die registratie blijft staan. Alleen de achterstandscode wordt verwijderd.

Verschil positieve en negatieve BKR-registraties (informatie van bkr.nl)

"Kredietaanbieders geven een krediet van meer dan € 250 dat langer dan één maand loopt, aan Stichting BKR door. En zij geven een zakelijk krediet van meer dan € 1.000 waarvoor je persoonlijk aansprakelijk bent door. Deze registraties worden ook wel positieve registraties genoemd. (voorbeeld: mobiele telefoon in je telefoonabonnement)

Daarnaast melden kredietaanbieders het als er iets gebeurt tijdens de looptijd van het krediet. Dit worden negatieve registraties genoemd:

  • Je loopt achter met betalen.
  • Je hebt een aflossingsregeling afgesproken na een betalingsachterstand.
  • Andere bijzonderheden. Bijvoorbeeld dat je lening is opgeëist."

Meer informatie over BKR-registraties vindt u op bkr.nl

Dat kan inderdaad. Om te zorgen dat u mogelijk weer aanvullend verzekerd kunt worden hebben we vorig jaar afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars over het afbetalen van die achterstanden. Wij hebben de schulden die vallen binnen het besluit betalen private schulden afbetaald. Rekeningen met een factuurdatum vanaf 1 juni 2021 moet u zelf betalen. Als u de schulden bij de zorgverzekeraar zelf al hebt ingediend in het Loket private schulden dan nemen wij deze gewoon in de afhandeling van uw schuldenlijst mee.

Wij hebben de schulden die vallen binnen het besluit betalen private schulden afbetaald. Rekeningen met een factuurdatum vanaf 1 juni 2021 moet u zelf betalen. Mocht u daar een te grote achterstand hebben dan kan het zijn dat u opnieuw bent aangemeld bij het CAK. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor een betalingsregeling.

In de brief die u heeft gekregen staan de bedragen die wij hebben afgelost. De betalingsachterstanden vanaf 1 januari 2006 en tot 1 juni 2021 hebben we voor u afbetaald. Deze vallen binnen het besluit betalen private schulden. U hoeft deze betalingsachterstanden dus niet meer zelf te betalen, en u hoeft ze ook niet meer zelf bij het loket private schulden van SBN in te dienen.
Als u de schulden bij de zorgverzekeraar zelf hebt ingediend in het Loket private schulden dan nemen wij deze gewoon bij de afhandeling van uw schuldenlijst mee.

Om te zorgen dat u mogelijk weer aanvullend verzekerd kunt worden hebben we vorig jaar afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars over het afbetalen van achterstanden. Het gaat alleen om schulden van gedupeerden die waren aangemeld bij het CAK en die nog niet waren ingediend bij het loket private schulden.

Meer informatie

Meer informatie voor schuldeisers over het loket private schulden, vindt u opLoket private schulden - Samen herstellen (belastingdienst.nl)

Op deze webpagina's van Belastingdienst/Toeslagen vindt u meer informatie over:

De officiële informatie over de Wet hersteloperatie toeslagen vindt u op overheid.nl.

Veelgestelde vragen | Schulden oplossen | SBN (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 6205

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.